Foto
De Oostduinen
Provincie/Streek
Zuid-Holland
Route
Lengte: 28 km
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Foto
De watertoren
Oostduinenroute
Dit is een afwisselende route vanuit Den Haag. Het mooiste deel voert door de Oostduinen, het duinwatergebied tussen Scheveningen en Wassenaar. U rijdt tijdens deze tocht ook door weilanden en langs vele fraaie landgoederen. De route voert langs Paleis Huis ten Bosch, de residentie van Koningin Beatrix.
In de Oostduinen ligt Meijendel, een dal dat dicht is begroeid met meidoorns. In dit populaire gebied bevindt zich een klein bezoekerscentrum met informatie over de waterwinning in de duinen en de natuur in het gebied. Naast het centrum ligt een boerderij die tegenwoordig is ingericht als pannenkoekenhuis. Bij Kasteel Duivenvoorde waant u zich in de 18e eeuw.

Bezoekerscentrum Meijendel
In dit bezoekerscentrum vindt u veel informatie over het natuurgebied Meijendel. Er is aandacht voor de functies van het duin, de planten, de dieren en de waterwinning. Er zijn ook beschrijvingen verkrijgbaar van boeiende wandelingen.
Paleis Huis ten Bosch
Dit 17e-eeuwse monument is het woonpaleis van Koningin Beatrix. Als op het dak van het paleis de vlag wappert, dan is de vorstin op Nederlands grondgebied.
Kasteel Duivenvoorde
Even buiten Voorschoten staat het kasteel Duivenvoorde. Op basis van een verdedigbare burcht met een donjon en enkele woonvleugels, werd in 1631 het huidige landhuis gebouwd, dat in 1717 nogmaals werd aangepast aan de smaak van die tijd. Het omliggende park in landschapstijl is waarschijnlijk ontworpen door J.D. Zocher.
Starrevaart
Beoordelingen
DOehITs:
Bezoekers (15):
7,0
Criteria:
Natuur en landschap:
Interessante punten onderweg:
Leuk met kinderen:
Attracties onderweg:
Horeca onderweg:
Bereikbaarheid per auto:
Bereikbaarheid per openbaar vervoer:
Bewegwijzering van de route:
BekijkenJouw oordeel
Afdrukken
Routebeschrijving
Volg de zeshoekige bordjes "Oostduinenroute". U rijdt linksom. Na het complex van de NATO aan de Oude Waalsdorperweg (eerste duingebied) volgt u de fietswegwijzer richting Scheveningen (hier ontbreekt de bewegwijzering).
Foto
Mijendel