Moorheide
Nachtegaal
Een verborgen levende vogel met een glorieus stemgeluid, maar een weinig onderscheidend uiterlijk. Het egale gezicht met donker oog en de roestrode staart zijn kenmerkend, als ze te zien zijn.
Hoewel de nachtegaal beroemd is, zijn er niet veel mensen die de vogel echt kennen, en er een ’s nachts zingende roodborst gemakkelijk mee verwarren. Nachtegalen hebben struikgewas nodig om in te broeden dat tot aan de grond dicht is in kreupelhoutbosjes met tamme kastanje en hazelaars en struiken als sleedoorn, braam en wilde roos. Op zulke plekken is het een uitdaging er een te zien te krijgen, toch zingen ze soms heel openlijk.
De zang is magnifiek, maar met een losse structuur. Hij is te herkennen aan de unieke combinatie van langzame, fluitende noten, hoge riedels en plotselinge, lage, pompende of zeer luide frasen op hoge snelheid, van elkaar gescheiden door lange pauzes. De roep is een zacht hwieie en merkwaardig laag, krassend, mechanisch kerrr.

Koperwiek
Deze kleine, in groepen voorkomende lijster is donker van boven, zilverwit van onderen, met strakke lijnen van donkere streepjes. Het koppatroon is kenmerkend.
Koperwieken mengen zich vaak in groepen met zanglijsters en kramsvogels, wanneer goed te zien is dat ze kleiner en donkerder zijn. In Nederland en België zijn het vooral wintergasten en groepen herfsttrekkers kunnen ’s nachts gehoord worden als ze naar het westen en zuiden vliegen.
Mannetjes zingen vanaf hoge zangposten. De meeste frasen zijn eenvoudig, kort en fluitend, met op het eind een geknepen klank. De roep is een ratel als alarm en de kenmerkende, dunne, hoge vluchtroep sieieie, doordringend en verdragend.
Beoordelingen
Bezoekers (15):
7,0
Criteria:
Leuk met kinderen tot 7 jaar:
Leuk met kinderen van 7 tot 14 jaar:
Leuk met jongeren:
Amusement:
Kunst en cultuur:
Prijs / kwaliteit:
Horeca:
BekijkenJouw oordeel
Afdrukken