Vroondijk
Patrijs
De inheemse patrijs van noordelijk Europa (waaronder Nederland en België) is een kleine, schuwe, vrij compacte vogel met een subtiele schoonheid, vergeleken met de kleurrijkere rode patrijs en Aziatische steenpatrijs.
De patrijs is de enige van de patrijzen die inheems is in Nederland en België. Hij was lang een van de kenmerkende soorten van akkers en hooilanden, zeker wanneer hij riep in het voorjaar of in winterkoppels, maar zoals andere akkervogels is hij in grote delen van W Europa de laatste decennia sterk in aantal afgenomen. Zoals de andere patrijzen is ook de patrijs een sociale vogel, die vaak in groepen van 10-20 exemplaren is te zien.

Steenuil
Een kleine, gedrongen uil met een vrij vlakke, rechte kop, heldergele ogen en witte wenkbrauwstrepen. Hij staat gewoonlijk rechtop op korte, slanke poten. Hij is vaak overdag te zien, maar jaagt in de schemering, vanaf bomen, palen en hekjes. Als hij nieuwsgierig, is beweegt hij zijn hele lichaam op en neer en draait hij met zijn kop.
De steenuil is een kenmerkende uil van het gevarieerde agrarische landschap dat in grote delen van Europa momenteel aan het verdwijnen is. Het is verder een vogel die het goed doet in de warmere delen van Europa en zich net zo goed thuis voelt aan de voet van de piramiden in Egypte als tussen de terracotta dakpannen van boerderijen in Spanje en Italië. In Nederland en België is de steenuil vooral te vinden in kleinschalige coulisselandschappen met boerderijen, heggen, akkers en weilanden.
De meest gehoorde roep is een verdragende fluittoon, zoals een melancholisch goe-iek of een scherper k-wieeiuw.
Beoordelingen
Bezoekers (4):
7,0
Criteria:
Leuk met kinderen tot 7 jaar:
Leuk met kinderen van 7 tot 14 jaar:
Leuk met jongeren:
Amusement:
Kunst en cultuur:
Prijs / kwaliteit:
Horeca:
BekijkenJouw oordeel
Afdrukken