Posbank
Boomkruiper
Hij is vrijwel gelijk aan de taigaboomkruiper. De veiligste manier om hem te herkennen is zijn zang, omdat de vogel voor het controleren van het verenkleed buitengewoon goed gezien moet worden met de grootste attentie voor het kleinste detail.
De twee boomkruipers vormen een van grootste determinatieproblemen van Europa: de beste methode is te luisteren naar de zang of te letten op het verspreidingsgebied en de habitat. Boomkruipers zijn meer vogels van het laagland dan taigaboomkruipers, en zijn te vinden in een verscheidenheid aan loof- en naaldbossen, vaak met een dichte onderbegroeiing.
De zang is kenmerkend anders dan die van de taigaboomkruiper; minder vloeiend, minder dun, een reeks afzonderlijke noten: tiet tiet tiet-er-oi-tit. De roep is minder fluitend, minder uitgetrokken of dun, en soms bijna explosief, en klinkt als sriet of ziet.

Boomklever
Een gedrongen vogel met een grote kop en rechte staart, grijs van boven en met zwart masker; een unieke combinatie in het grootste deel van Europa. Zijn luide roep echoot door de bossen.
Zoals de waterspreeuw voor altijd is gebonden aan de rivier, zo moet de boomklever leven op de grote takken en stammen van grote bomen, met slechts af en toe een excursie naar de open grond, oude muren of stenen, of zelfs een pindanetje om er te foerageren.
Hij baltst in het voorjaar met merkwaardige kopbewegingen. De zang is luid, rinkelend en verdragend: een snelle triller of een trage serie van ronde, bijna menselijke fluittonen. De roep is een scherp twit als een kiezelsteen die op het ijs slaat en een luid, meesachtig sit.
Beoordelingen
Bezoekers (13):
7,0
Criteria:
Leuk met kinderen tot 7 jaar:
Leuk met kinderen van 7 tot 14 jaar:
Leuk met jongeren:
Amusement:
Kunst en cultuur:
Prijs / kwaliteit:
Horeca:
BekijkenJouw oordeel
Afdrukken